Mina tjänster
Jag finns till din hjälp i familjejuridiska frågor. Här får du några exempel på vad jag kan hjälpa till med.
-
Arvskifte
När en bouppteckning har registrerats återstår fördelningen av den avlidnes tillgångar.
Om det är flera dödsbodelägare måste man komma överens om vem som ska ha vad, t ex om en delägare ska tillskiftas en fastighet och en annan delägare ska få bankmedel eller värdepapper.
Fördelningen görs i en arvskifteshandling, som undertecknas av samtliga dödsbodelägare.
Om dödsboet bara består av en delägare, som ofta är fallet när det är en make som avlider och det bara finns gemensamma barn, då behövs inget arvskifte. Om den efterlevande maken har avstått från en del av arvet till barnen, så krävs en arvskifteshandling för att fördela arvet.
Läs mer om arvskifte här.
-
Bodelning
Genom en bodelning under äktenskapet kan två makar dela upp egendom mellan sig. På så sätt kan man t ex uppnå att man delar ägandet av en fastighet, så att man äger hälften vardera. Det görs efter att man först har gjort en anmälan till Skatteverket.
Att ha ett delat ägande innebär en trygghet makarna emellan genom att man äger hälften var av kapitalet efter en försäljning och det medför också att man har rätt till större ROT-avdrag vid reparation.
Det många i första hand tänker på när de hör ordet bodelning är den som blir aktuell vid en separation mellan två sambor eller två makar. Jag finns till ditt stöd även i juridiska frågor gällande bodelning i samband med separation.
Läs mer om bodelning här.
-
Bouppteckning
En anhörigs död innebär en genomgripande förändring för de efterlevande. Bouppteckning ska enligt lag upprättas inom tre månader från dödsfallet och den ska sedan registreras hos Skatteverket.
Hos mig får du hjälp med de juridiska och praktiska frågorna från boutredningen till avvecklingen av dödsboet.
I samband med boutredningen är det dessutom viktigt att planera för framtiden. Kanske vill den efterlevande avstå från en del av arvet till förmån för nästa generation.
Läs mer om bouppteckning här.
-
Framtidsfullmakt
Den 1 juli 2017 infördes lagen om framtidsfullmakter. Reglerna om god man och förvaltare gäller parallellt med den nya lagstiftningen. Genom den nya lagen ges du möjlighet att själv ta ställning till vem som ska företräda dig om du skulle bli oförmögen att själv hantera såväl ekonomiska som personliga frågor, som t ex boende. Fullmakten kan göras olika långtgående, så det gäller att fundera över hur just du vill ha din fullmakt formulerad. Jag hjälper dig gärna!
Läs mer om framtidsfullmakt här.
-
Gåvobrev
Den som vill skänka en summa pengar gör klokt i att upprätta ett gåvobrev i samband med gåvan. På så sätt blir det tydligt att det rör sig om en gåva och inte ett lån.
I gåvobrevet kan du ställa upp villkor i samband med gåvan. Du kan t ex bestämma att gåvan ska utgöra mottagarens enskilda egendom och förtydliga om gåvan ska utgöra förskott på framtida arv eller ej. När det gäller gåvor till ditt barn är huvudregeln att gåvan ska betraktas som förskott på arv medan det motsatta gäller för gåvor till ett barnbarn.
Om det rör sig om en gåva av fast egendom är det av naturliga skäl krav på att gåvobrev upprättas, eftersom det behövs för att kunna söka lagfart för gåvotagaren. När det gäller en gåva av lös egendom, t ex bankmedel, så är den fullbordad när pengarna är överförda, men rör det sig om en gåva av större värde kan det ändå vara klokt att upprätta ett gåvobrev, om du vill att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom och därmed inte ingå i en eventuell framtida bodelning mellan gåvotagaren och hans eller hennes maka eller make.
Läs mer om gåvobrev här.
-
Samboavtal
Enligt Sambolagen ska bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk delas lika vid en separation oavsett vem som har betalat. Den sambo som ska behålla bostaden måste därför ersätta den andre med halva värdet oavsett om man har finansierat hela bostadsköpet eller inte har svarat för någon del av betalningen.
Genom ett samboavtal kan två sambor avtala att delningsreglerna i Sambolagen helt eller delvis inte ska tillämpas. Det kan t ex vara aktuellt om hela bostadsköpet har finansierats av den ena sambon eller om den ena sambon har betalat betydligt mer än den andra.
Läs mer om samboavtal här.
-
Testamente
Med ett testamente skapar du trygghet för dig och dina närmaste och kan styra över vem som ska ärva dig. I ett testamente kan du förordna om att någon ska ärva en viss sak eller en viss summa pengar eller att någon ska erhålla en andel av kvarlåtenskapen och därmed bli dödsbodelägare.
Sambor har ingen arvsrätt enligt lag och behöver därför upprätta testamente för att ge varandra arvsrätt. Makar ärver varandra om de antingen inte har några barn eller om de uteslutande har gemensamma barn, men om de har barn som inte är gemensamma behövs testamente för att makarna ska ärva varandra. Många tror att alla som är gifta numera ärver varandra, men så är det alltså inte. Ett barn som inte är gemensamt har rätt att få en del av arvet, laglotten, redan när föräldern avlider oavsett vad testamentet säger.
I ett testamente kan två makar dels bestämma att de ska ärva varandra, men även bestämma hur kvarlåtenskapen ska fördelas den dag då båda makarna eller båda samborna är avlidna.
Genom ett testamente kan man även förordna att arvet ska vara mottagarens enskilda egendom. Jag finns till er hjälp för att reda ut begreppen!
Läs mer om testamente här.
-
Äktenskapsförord
Genom ett äktenskapsförord kan två makar avtala att viss egendom ska utgöra enskild egendom. Sådan egendom blir inte föremål för hälftendelning vid en eventuell skilsmässa.
Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket för att bli giltigt (tidigare hos tingsrätten). Vill man upphäva ett äktenskapsförord måste en ny handling upprättas och registreras på nytt. Det räcker inte att man river handlingen.
Ett äktenskapsförord påverkar i första hand fördelningen vid en separation, men det har även betydelse vid en framtida arvsfördelning.
Läs mer om äktenskapsförord här.
-
Överlåtelse av bostadsrätt eller fastighet
I de fall då du som säljare själv har hittat din köpare hjälper jag gärna till med att upprätta de handlingar som behövs för överlåtelsen.
Jag kan även hjälpa till med att se på skattekonsekvenserna av en försäljning.